TZ: SVĚTOVÁ PREMIÉRA PLAY V MÁNESU

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 07. 11. 2010

Světová premiéra nové interaktivní expozice PLAY na tři měsíce, od 4. listopadu 2010 do 31. ledna 2011, zaplní všechny prostory Výstavní síně Mánes (Masarykovo nábřeží 250, Praha 1). Jde o nové pokračování celosvětově úspěšného projektu Orbis pictus aneb…, které výstavně opět koncipuje Petr Nikl.


PLAY v Niklově podání je hrou, která nekončí s uzavřením výstavních sálů, hrou, jejímž smyslem je kreativní tvorba a účastníkem každý návštěvník. PLAY staví na imaginaci, fantazii a tvořivosti, kdy dotýkat se exponátů, vstupovat do nich, dotvářet je a hrát si s nimi je nejen dovoleno, ale přímo vyžadováno.


V hlavní části Mánesu bude růst unikátní Krystalíza – kolektivní krajina představ, krystalizující přímým zásahem a tvorbou všech návštěvníků výstavy. „Na zemi budou ležet materiálová termitiště s drobnými předměty, sypké, pevné i hnětoucí materiály ponechané k volné manipulaci návštěvníkům. Ti z nich v průběhu tří měsíců sestaví, poskládají, slepí a vzájemně propojí rozvíjející se organismus. Každý si může přinést a umístit do krajiny jakýkoliv předmět, ne větší než 10 cm krychlových. V prostředí krajiny se tak budou scházet předměty zastupující svým výběrem návštěvníky. Tomuto nekončícímu vývoji je ponechána co největší svoboda. Proces bude fotograficky i filmově nepřetržitě mapován, děj se tak přenese do virtuálního světa a neskončí spolu s výstavou“, vysvětluje Petr Nikl.
 

Dolní část výstavní síně ovládne Spodní proud s labyrintem světelných, zvukových a hmatových nástrojů. „Oproti živelně se vyvíjející horní části, bude spodní část galerie z větší části zatemněna a rozčlení se do komorních koncentrovaných vjemů. V norách vznikne labyrint světelných, zvukových a hmatových nástrojů. Obě úrovně aktivují jiným způsobem komunikační hry, iniciující představivost a fantazii bez věkového omezení. Střídání pobytu v těchto dvou částech je metaforou světa nad a pod povrchem, kontrastem odlišných tvořivých prostředí…“ Střídání pobytu v těchto dvou částech je metaforou světa nad a pod povrchem, kontrastem odlišných tvořivých prostředí.
 

Výstava je otevřena denně od 10 do 9 hod. kromě pondělí. Vstupné na výstavu PLAY: pro dospělé 150 Kč; děti od 3 do 15 let, studenti do 26 let, důchodci a ZTP 90 Kč (vozíčkáři mají omezený přístup).

 

Poprvé projekt provází svébytný mezinárodní festival PLAY s hudebními i divadelními vystoupeními a filmovými projekcemi. Festival PLAY nabízí mimořádně kvalitní program s málokdy vídanými uměleckými performancemi, z nichž mnohé vznikly exkluzivně právě pro tuto příležitost (program festivalu PLAY na listopad a prosinec najdete v příloze).
V prostorách Výstavní síně Mánes se uskuteční také řada hravých workshopů a seminářů určených dětem z mateřských škol, žákům základních i středních škol, vysokoškolským studentům a samozřejmě také veřejnosti (program workshopů PLAY na listopad a prosinec najdete v příloze).


Aktuální informace o všech částech projektu PLAY: www.orbis-pictus.com

 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.